12 28,2022

OZNAKA ZA GUMU U SKLADU S UREDBOM 2020/740

Nova energetska oznaka za gume, koja se primjenjuje od 1. svibnja 2021., omogućuje zajedničku klasifikaciju učinkovitosti guma prema otporu kotrljanja, kočenju na mokrim površinama i vanjskoj buci. Uz to, ukazuje na njihovu učinkovitost na ozbiljnom snijegu i ledu. Budući da je, zahvaljujući oznaci, gume lako uspoređivati i određivati prioritete na temelju danih parametara, kupci pri kupnji guma lako mogu donositi promišljene odluke.

The New EU Tyre Label

 

Zašto postoje energetske oznake (gume)?

EU se obvezala da će do 2050. godine emisije stakleničkih plinova (greenhouse gas, GHG) iz prijevoza biti najmanje 60 % niže nego 1990. Budući da oko 22 % ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU potiče iz cestovnog prometa, smanjenje emisija CO2 iz cestovnog prometa čini veliki udio u ispunjavanju tih ciljeva. Istovremeno, oznaka će proizvođače potaknuti na inovacije kako bi se proizvodnjom energetski učinkovitijih, sigurnijih i tiših guma istaknuli u najvišem razredu u industriji.

A002-B_Tyre_label_infographic_1920x1024

 

Što je novo/promijenjeno?

 • Svakoj gumi prilaže se QR kôd povezan s Europskom bazom podataka proizvoda s energetskom oznakom (European Product Registry for Energy Labelling, EPREL) za potvrdu podataka prikazanih na oznaci.
 • Novim propisom (gumb za preuzimanje, pogledajte priloženi PDF dokument) također su obuhvaćene i naljepniceza kamione i autobuse (razred gume: C1, C2 i C3)
 • Obuhvaćeni su vrsta gume / identifikator modela (= kataloški broj / šifra EAN)
 • Dodatne mogućnosti omogućuju uvrštavanje ikona za zahtjevne uvjete na snijegu (3PMSF) i/ili prianjanje na ledu (samo za gume C1).
 • Klasifikacija otpora kotrljanja i prianjanja na mokroj podlozi promijenila se: iz 7 u 5 razreda.
  • Razred D više nije prazan (samo gume C1 i C2)
  • D je novi E
  • F i G spajaju se u E
 • Simbol zvučnog vala zamijenjen je razredima A, B i C
A002-A_Tyre_label_infographic_1920x1024

 

Pet komponenti nove oznake za gume u EU

1. Otpor kotrljanja / učinkovitost potrošnje goriva
Niži otpor kotrljanja štedi gorivo. Vrijednosti od A do E označavaju učinak na potrošnju goriva, od niske do visoke.

2. Prianjanje na mokroj podlozi / performanse kočenja
U kategoriji "Prianjanje na mokroj podlozi" razredima od A do E označava se relativni zaustavni put pri kočenju na mokroj podlozi, od kratkog do dugog.

3. Razina vanjske buke
Razina vanjske buke mjeri se u dB i podijeljena je u tri razreda, od A do C. A označava nisku razinu, a C visoku razinu zagađenja okoliša bukom. Napomena: vanjska buka nije potpuno povezana s bukom u unutrašnjosti vozila.

4. Prianjanje na snijegu
Ako je primjenjiv, simbol tri planinska vrha s pahuljom snijega (naziva se i 3PMSF) označava klasifikaciju proizvoda kao gumu za upotrebu u zahtjevnim uvjetima na snijegu i usklađenost sa strogim europskim zakonima (R117). Sve zimske i cjelogodišnje gume Vredestein imaju oznaku 3PMSF.

5. Prianjanje na ledu*
Guma koje ispunjava minimalne standarde performansi prianjanja na ledu ima oznaku s piktogramom za prianjanje na ledu.

* Gume s klasifikacijom prianjanja na ledu posebno su dizajnirane za vožnju po zaleđenim cestama i nabijenom snijegu i mogu se upotrebljavati samo u ekstremnim vremenskim uvjetima. Upotreba guma s klasifikacijom prianjanja na ledu u manje zahtjevnim vremenskim uvjetima (primjerice po kiši ili višim temperaturama) može uzrokovati smanjenje performansi, osobito prianjanja na mokrim podlogama, rukovanja i trošenja. 

 

Informacijski list proizvoda

Novi informacijski list proizvoda (Product Information Sheet, PIS) izrađuje se u bazi podataka EPREL na temelju informacija dobivenih od proizvođača guma. Obuhvaća:

 • Informacije o oznaci gume u EU
 • Datum početka proizvodnje proizvoda (postupno uvođenje)
 • Kada je to poznato, postupno ukidanje proizvoda

 

Baza podataka EPRL

Europska baza podataka proizvoda s energetskom oznakom, skraćeno EPREL, korisnicima omogućuje pretraživanje i potvrđivanje energetske oznake i informacijskih listova proizvoda u provjerenim bazama podataka proizvoda. Pomoću QR koda na oznaci za gume u EU korisnici će moći pristupiti odgovarajućim informacijama o gumama i preuzeti sve mjerodavne informacije.

Dobavljači (proizvođači, uvoznici ili ovlašteni predstavnici) sve gume i dostupne veličine moraju registrirati prije stavljanja na europsko tržište.

 

Pravna napomena

Ne zaboravite kako vaše ponašanje u vožnji značajno utječe na potrošnju goriva i sigurnost na cesti. Osim odabira guma na temelju kvalitete, performansi i energetskih oznaka guma, vozite ekološki svjesno, budite odgovorni i redovito provjeravajte tlak u gumama.

 

Više informacija

Dodatne informacije o novoj europskoj energetskoj oznaci za gume nalaze se na službenoj internetskoj stranici Europske komisije .

Najčešća pitanja na koja je odgovorila Europska komisija.

Vredestein

Primajte naše najnovije vijesti i ažuriranja