12 15,2022

Godišnje doba i vrsta gume: sve što trebate znati

Guma je složen inženjerski proizvod dostupan u različitim oblicima i veličinama, dizajniran za savladavanje brojnih izazova. Preporučuje se upotrebljavati različite vrste guma po godišnjim dobima, budući da svaka automobilu osigurava određene prednosti.

Vredestein Tyre Academy 5. epizoda: Ljetne, zimske i cjelogodišnje gume

 

Ljetne gume

Na obrascu gazne površine ljetne gume manje je otvorenih žljebova za izbacivanje vode i ostvaruje se maksimalan kontakt gume s površinom ceste. To poboljšava karakteristike prianjanja i kočenja vozila.

Međutim, jedinstvena gumena mješavina i dizajn gaznog sloja ljetne gume čine neprikladnim za vožnju u zimskim uvjetima. Kada temperatura padne ispod 7 Celzijevih stupnjeva, guma postaje tvrda i krhka, a obrazac gazne površine ne može se nositi sa snijegom ili ledom.

Zimske gume

Zimske gume osiguravaju izvrsno prianjanje na cestama prekrivenim snijegom i ledom, kao i na mokrim cestama pri niskim temperaturama.

Zimska guma ima lamele, tj. male, oštre rezove u blokovima gaznog sloja neophodne za zimske uvjete. Lamele izobličuju blok gaznog sloja i oblikuju oštre rubove koji prodiru u snijeg. Osim lamela, dizajn gaznog sloja zimskih guma obuhvaća više otvorenih žljebova koji također uranjaju u snijeg radi boljeg prianjanja. Žljebovi su idealni za uklanjanje vode i snijega s puta automobila te smanjenje opasnosti od vodenog klina.

Mješavina gaznog sloja zimske gume sadrži polimere koji ostaju meki i pri vrlo niskim temperaturama, tako da ne otvrdnjava kada temperatura padne ispod 7 Celzijevih stupnjeva. To poboljšava i učinkovitost lamela. Tako, smanjujući put kočenja i poboljšavajući upravljanje, u hladnim klimatskim uvjetima ostaju gipke i savitljive.

Cjelogodišnje gume

Cjelogodišnje gume kombiniraju značajke ljetnih i zimskih guma u jedno hibridno rješenje koje donosi prednosti obje vrste guma. Vozačima koji žive u područjima s blagim zimama cjelogodišnje gume mogu biti zanimljiva alternativa. Cjelogodišnje gume vrlo su sigurne i imaju izvrsne radne značajke. Uz to, vozači mogu uštedjeti novac i vrijeme te se više ne zamarati sa sezonskom zamjenom guma. Ipak, ljetne i zimske gume posebno su prilagođene pojedinim uvjetima. 

Vredestein

Primajte naše najnovije vijesti i ažuriranja