01 17,2023

Kako produljiti vijek trajanja guma?

 

5 savjeta za korištenje/održavanje guma

Gume se troše. To je činjenica. Čak ni gume marke Vredestein ne traju zauvijek. Čimbenici koji ubrzavaju trošenje guma automobila su brojni. Srećom, s nekim jednostavnim trikovima moguće je produljiti njihov vijek trajanja. 

U normalnim okolnostima vijek trajanja automobilske gume prilično je dug (ovisno o upotrebi). No uz sljedeće savjete za pravilnu upotrebu velike su šanse da se njihov vijek trajanja može povećati bez prirodnog smanjenja učinkovitosti, a time i sigurnosti koju pružaju. 

Vredestein Tyre Academy | 3. epizoda: Održavanje guma

 

Razlozi za brzo trošenje guma

S vremenom, gume se troše tijekom vožnje. Trošenje gume mogu uzrokovati brojni uzroci, primjerice neispravni tlak, rupe na površini ceste ili općenito površina ceste. Na primjer, ispitivanja su pokazala da razlika trošenja na dvije različite vrste asfalta može iznositi do 35 %. Uz to, klimatski uvjeti i velika težina također su odgovorni za brže trošenje gume. Prethodni razlozi, kao i brojni drugi, u konačnici mogu uzrokovati brže trošenje gume. Ipak, najvažniji razlog uvijek je ponašanje vozača tijekom vožnje!

Česte provjere tlaka

Nesumnjivo najlakši način osiguravanja dugovječnosti automobilskih guma je često pregledavanje. Zlatno je pravilo da pri svakoj posjeti benzinskoj postaji (idealno jednom mjesečno) provjerite ispravnost tlaka u sve četiri gume. Prema ispitivanjima, tlak 20 % niži od preporučenog može uzrokovati 30 % jače trošenje gume. Budući da ispravan tlak može spriječiti preuranjenu istrošenost i smanjiti potrošnju goriva, pri posjeti preporučuje se provjeriti tlak u gumama.

Poravnanje kotača

Pravilno poravnanje kotača sprječava brže i neujednačeno trošenje gume i produljuje njezin vijek trajanja. Neispravno poravnati kotači na ovjesu vozila mogu uzrokovati preveliko trenje s površinom ceste, što može dramatično smanjiti vijeka trajanja guma. Zato preporučujemo provjeriti poravnanje kotača najmanje jednom godišnje.

Zamjena guma

Za većinu osobnih automobila tvrtka Apollo Vredestein preporučuje između 7500 km i 10.000 km povremeno prednje gume zamijeniti sa stražnjima i obrnuto. S vremenom postaje uočljivo nejednako trošenje guma montiranih na prednju i stražnju osovinu. To se ne događa zbog kvara, nego zato što su prednji i stražnji kotači u većini slučajeva izloženi različitim silama. Prednjim kotačima upravljate, okrećete ih, ubrzavate i kočite automobil, stoga će dugoročno izgubiti nekoliko milimetara gaznog sloja.

Navike u vožnji

Očigledno, način vožnje izravno utječe na trošenje guma i smatra se najučestalijim razlogom trošenja gume. To uključuje brzinu, jaka ubrzanja, skretanja i snažna kočenja. Zato je defenzivnijim stavom i izbjegavanjem pretjerivanja moguće značajno smanjiti brzinu trošenja guma.

Skladištenje gume

Kada vozite na gumama za godišnja doba, ljetne i zimske gume trebali biste zamijeniti svakih pola godine. Posljedično, drugi par guma sljedećih nekoliko mjeseci nećete upotrebljavati. Kada skladištite gume, obavezno ih postavite jednu na drugu, po mogućnosti na posebni stalak za gume, ili u uspravan položaj, ako su i dalje montirane na namjenski naplatak. Prostorija u koju skladištite gume mora biti tamna, bez puno vlage. Uz to, gume je važno uskladištiti najmanje 2 metara od svih kemikalija ili električnih izvora. 

Vredestein

Primajte naše najnovije vijesti i ažuriranja