12 28,2022

DUBINA GAZNOG SLOJA GUME

Gume su uvijek odlučujući čimbenik u kontaktu između automobila i površine ceste. Na optimalni rad gume snažno utječe dubina njihovog gaznog sloja.

Vredestein Tyre Academy 2. epizoda: Dubina gaznog sloja

 

Ovisno o vrsti, dubina gaznog sloja novih guma je između 7 mm i 9,5 mm. To osigurava najbolje radne značajke u promjenjivim uvjetima. Premda je minimalna zakonom dopuštena dubina gaznog sloja za sve gume osobnih automobila u Europi 1,6 mm, sigurnije je zamijeniti ih pri najmanje 2 mm. Uzevši u obzir vremenske uvjete, granica trošenja za zimske gume postavljena je na 4 mm. Zimske gume s dubinom gaznog sloja manjom od 4 mm u suštini prestaju biti zimske gume, a granica trošenja zakonom je zadana u nekim državama.

Gazni sloj na gumi ima indikator trošenja gaznog sloja (Tread Wear Indicator, TWI) pomoću kojega možete vidjeti kada je guma blizu granici trošenja.

Mokre površine ceste povećavaju opasnost od proklizavanja. Ako je dostignuta minimalna dubina gaznog sloja, povećava se i opasnost od oblikovanja vodenog klina. Međutim, nije moguće odrediti sigurnu minimalnu dubinu gaznog sloja za sve gume. Općenito, što su gume šire, to je veća opasnost od nastajanja vodenog klina pod istrošenim gumama. Kako bi gume bile što je moguće dulje učinkovite, preporučujemo ih zamijeniti s prednje na stražnju stranu i obrnuto na približno prijeđenih 7500 – 10.000-km. Tlak u gumama nemojte zaboraviti prilagoditi novom položaju. Ovim mjerama produljujete vijek trajanja guma i poboljšavate udobnost u vožnji.

Vredestein

Primajte naše najnovije vijesti i ažuriranja