12 15,2022

Što znače simboli na gumama?

Laiku se čini da je bočna stjenka gume popunjena nerazumljivim brojevima, slovima i simbolima. Svrha tih indikatora je olakšati zamjenu guma i izravno informirati mehaničara o gumama koje su postavljene na vaš automobil. No, što znače?

Vredestein Tyre Academy 6. epizoda: Simboli na gumi

 

Kako bismo doznali što znače, detaljno i pojedinačno ćemo pogledati najosnovnije hijeroglife na gumi.

 

1. Naziv proizvođača (Vredestein) naveden je uz komercijalni naziv (Quatrac Pro) gume.

2. Ove serije brojeva opis su dimenzije gume. U primjeru 275/30 R20 97Y, broj 275 označava širinu gume u milimetrima; 30 je razmjer proporcija, omjer širine i visine izražen u postotku (30 %); R označava radijalnu konstrukciju noseće strukture, a 20 je promjer naplatka u inčima. Uz to, broj 97 prikazuje indeks opterećenja, koji odgovara maksimalnoj nosivosti gume tijekom vožnje. Slovo „Y“ označava najveću brzinu gume.

3. Simbol M+S ili M&S (blato i snijeg) uobičajeno se nalazi na zimskim, cjelogodišnjim i gumama 4X4 sa samočistećim gaznim slojem i prosječnim prianjanjem u blatnim ili snježnim uvjetima. Oznakom M+S sa simbolom „pahuljica“ označava se isključivo zimska guma.

4. Simbol „pahuljica“, službeno „tri planinska vrha s pahuljom snijega“ ili „simbol 3PMSF“, pokazuje da guma ispunjava sve zahtjeve posebnih zimskih ispitivanja i da je to prava zimska guma visokih performansi.

5. Veliko E u kružnici oznaka je tipskog odobrenja ECE, koja prikazuje da su gumu ispitala i odobrila europska regulatorna tijela. Broj uz „E” pozivni je broj države koja je izdala certifikat. (Npr., 4 = Nizozemska). Uz Europski broj odobrenja je šifra S2WR2, kojom se naznačuje vanjska razina buke, prianjanje u mokrim uvjetima i otpor kotrljanja.

Symbols-VA

 

6. Simbol DOT označava Ministarstvo prometa. Sastoji se od šifre proizvodne lokacije (3 znamenke), šifre veličine gume (2 znamenke), šifre konstrukcije (4 znamenke) i tjedna proizvodnje (posljednje 4 znamenke). „Tjedan proizvodnje” je četveroznamenkasti broj koji prikazuje točan datum i godinu proizvodnje. S prve dvije znamenke označava se tjedan, a posljednje dvije godina proizvodnje (npr. 4322, 43. tjedan u 2022.).

7. Simbolom najveće nosivosti MAX LOAD označava se maksimalna težina koju guma može nositi. Uz njega je simbol MAX PRESS (maksimalni tlak u gumi), kojim se objašnjava maksimalni dopušteni tlak. 

8. Ovo je simbol tvrtke Apollo Vredestein kojim se označavaju cjelogodišnje gume.

9. Simbol vrtnje moguće je pronaći na usmjerenim gumama. Sastoji se od strelice i teksta „ROTATION“. Simbolom „INNER SIDE“ (upotrebljava ga samo tvrtka Vredestein) označava se unutarnji položaj postavljanja asimetrične gume.

10. Indikator trošenja gaznog sloja. TWI. U tvrtki Vredestein primjenjujemo simbol VR koji se postavlja iznad bočne stjenke. Ovaj simbol pokazuje mjesto na kojem možete pronaći indikatore istrošenosti u utorima glavnog gaznog sloja i pokazuje minimalnu dubinu gaznog sloja (1,6 mm) s kojim je dopuštena upotreba guma. Nalazi se na 6 različitih mjesta na gumi.

11. Istrošenost gaznog sloja, prianjanje i temperatura obavezni su simboli UTQG za Sjedinjene Američke Države. S TreadWear označava se miljaža, vuča za prianjanje te temperatura za svojstva pri velikim brzinama.

Vredestein

Primajte naše najnovije vijesti i ažuriranja