11 18,2022

 

S rastom želja kupaca za električnim vozilima povećala se i potražnja za gumama namijenjenima električnim vozilima. Oko 50 % europskih vlasnika električnih automobila više bi željelo gumu posebno dizajniranu prema zahtjevima električnih vozila. Istovremeno, procjenjuje se da će na globalnoj razini do 2028. udio električnih vozila u prometu biti 10 %, odnosno 31 % do 2040.!

Guma namijenjena električnim vozilima

Možda mislite da je guma samo guma. Crna i okrugla, zar ne? No, brojne su različite vrste guma koje su namijenjene vašim posebnim potrebama, vozilu i stilu vožnje. Za početak, za putničke automobile postoje ljetne, zimske i cjelogodišnje gume. Tu su također i gume visokih performansi, trkaće gume, gume za komercijalna vozila itd. A od sada, nakon svjetske premijere tvrtke Vredestein, postoje i cjelogodišnje gume namijenjene za potpuno električna (BEV) i hibridna (PHEV) vozila. Po čemu se te gume razlikuju od „običnih“ cjelogodišnjih guma, primjerice Quatrac i Quatrac Pro?

Težina

Poznato je da su električna vozila mnogo teža od inačica s fosilnim gorivom. Sva ta težina prenosi se na jedinu komponentu automobila koja je u kontaktu s cestom: na gumu. Sile kojima se izlažu gume pod težinom vozila veće su, posebice tijekom skretanja i kočenja, stoga bi guma trebala imati čvršću konstrukciju i krući dizajn gaznog sloja. To značajno poboljšava upravljivost i stabilnost tijekom skretanja u usporedbi s običnim gumama.

Zvuk

Motori u električnim vozilima gotovo da ne stvaraju zvuk pa je zvuk guma još glasniji. Gume namijenjene električnim i hibridnim vozilima razvijene su za smanjenje buke u unutrašnjosti, uz zadržavanje standarda sigurnosti i radnih karakteristika standardnih guma.

Zakretni moment

U usporedbi s vozilima pogonjenima fosilnim gorivom, električna vozila imaju veći zakretni moment od početka ubrzavanja. To uzrokuje brže trošenje gume. Guma namijenjena električnim vozilima izrađena je od posebnih sastavnih materijala koji kompenziraju brže trošenje.

Domet

Svi su upoznati s problemom ograničenog dometa električnih vozila. Gume posebno razvijene za električna vozila pružaju manji otpor kotrljanja i tako produljuju domet automobila.

 

Quatrac Pro EV

Tvrtka Vredestein predvodnik je razvoja cjelogodišnjih guma od 1993. i ubraja se među prve marke u svijetu koje su predstavile cjelogodišnje gume. S najnovijim proizvodom, Quatrac Pro EV, uvodi globalno prvu cjelogodišnju gumu namijenjenu električnim vozilima.

 

Prednosti i značajke

• Povećan domet električnih i hibridnih vozila

• Dizajnirane za teža električna vozila: 6 % bolja upravljivost i veća stabilnost tijekom skretanja

• Bez kompromisa po pitanju sigurnosti, u svim vremenskim uvjetima

• 15 % manji otpor kotrljanja zahvaljujući naprednim sastavnim materijalima

• Veća krutost obruča i gaznog sloja; asimetričan dizajn gaznog sloja

• Certifikat za zahtjevne uvjete na snijegu – simbol 3PMSF

• 4 % bolje kočenje na suhoj podlozi

 

Asortiman Quatrac

Od osnutka, Vredestein je bila jedna od prvih robnih marki koja je predstavila cjelogodišnje gume, a od tada je ostvarila je značajne napretke, osobito u asortimanu Quatrac. Mnoge gume Quatrac predvodile su s inovacijama. Najbolji primjeri su Quatrac 3, osvajač naslova „Globalno prva cjelogodišnja guma s tehnologijom „RunFlat““, Quatrac 5 kao „Globalno prva cjelogodišnja guma s oznakom brzine Y” te najnovija, Quatrac Pro, koja je najavljena kao „Globalno prva cjelogodišnja guma potpuno namijenjena segmentu UHP/UUHP”. Sa svojim novim proizvodom, Quatrac Pro EV, tvrtka Vredestein želi osvojiti još više priznanja u narednim godinama!

Vredestein

Primajte naše najnovije vijesti i ažuriranja